Eitjes koken, hoe dan?

Ik ben al een tijdje bezig om het perfecte eitje te koken. Ik hou van een ei waarvan het eiwit hard is, niet te snotterig, maar het eigeel mag dan wel smeuïg zijn. Ik heb echt van alles geprobeerd. Ik heb de eieren in het koude water gelegd en dan aan de kook gebracht. Ik heb eerst het water gekookt en dan de eieren erbij gedaan. De ene keer heb ik de eieren half onder water gezet, de andere keer helemaal onder. Gas hoog, gas lager. Vooraf gaatje geprikt in het ei, zout bij het water om te voorkomen dat het eitje barst. En het grappige is iedereen heeft een mening, maar daar luister ik allang niet meer naar. Afgelopen vrijdag dacht ik het perfecte eitje te hebben gekookt. Alles voelde goed, boterhammetje lag klaar, ik pelde het eitje en het snot liep langs mijn vingers! Getver wat een tegenvaller… maar ik geef niet op!
Ik heb eitjes uit de koelkast gebruikt, maar van de week heb ik ook een keer net gekochte eitjes in het pannetje gelegd. Nou ik kan je vertellen dat dat een groot verschil maakt. Ik heb me voorgenomen alleen gekoelde eitjes te gebruiken want anders gaat het me nooit lukken! Meestal koop ik M-tjes, maar als je niet oplet kook je ineens een L-tje en dan gelden er hele andere wetten! Ik ben er ook uit wat ik het lekkerste eitje vind. Als ik voor het schap sta in de supermarkt zie ik scharreleieren, bio-eieren, vrije-uitloop eieren, maïseieren, Omega-3 eieren ,viergraneneieren, pffff….laat maar! Ik ga met mijn lege eierdozen naar de boer, leg wat geld in het bakje en pak verse eieren, maat M!!
Vanochtend bekroop me ineens het gevoel dat het me ging lukken! Ik heb water aan de kook gebracht, gewacht tot het water goed borrelde, vooraf een gaat geprikt in mijn gekoelde eitje van de boer, maat M, voorzichtig in het pannetje gelegd, meteen de kookwekker op 7.10 minuten gezet, vuur lekker hoog gehouden en heel belangrijk, direct toen de wekker afging het water afgegoten en het eitje laten schrikken onder de koude kraan. Ik was gewoon een beetje zenuwachtig….
Ik pakte mijn mes, sneed de bolle bovenkant eraf…en keek in een ei waarvan het eiwit hard was en het eigeel smeuïg! Het was zoooo lekker…..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s