Code rood, het regent!

Code oranje, code rood, regen en sneeuw, enorme golven aan de Spaanse oostkust!
Nog voordat het noodweer morgen losbarst hier in Spanje is mijn Facebookpagina al totaal overstroomd met berichten en waarschuwingen! Wat moet ik hier nou mee als oer-Hollands provinciaaltje! Een beetje regenbui is mij niet vreemd. Ik heb er heel wat op mijn fietsje moeten doorstaan! Maar natuurlijk begrijp ik de ophef wel. Het is uitzonderlijk wat er aankomt en het zal voor heel veel overlast zorgen, want de Spanjaard is er totaal niet op voorbereid!

Normaal is het weer hier geen onderwerp van gesprek. Je bent er gewoon niet mee bezig. Het is hier elke dag mooi weer. Het is voor mij alleen een onderwerp van gesprek als ik mijn familie of vrienden aan de lijn heb. Standaard is hun eerste vraag: ‘En hoe is het weer bij jou?’ Ik weet dan dat het in Nederland ongehoord klote weer is. Grauw, grijs en nat en ik merk dat ik het steeds vervelender vind om weer te zeggen dat het hier zo heerlijk is. Ja, geloof me, negen maanden lente en drie maanden zomer per jaar verveelt nooit!

De tegenstellingen tussen Nederland en Spanje zijn groot. Als het in Spanje 17, 18 graden is pakt de Spanjaard zijn muts en dikke jas uit de kast, terwijl de Nederlander naar de zonnebrand grijpt. Als het in Nederland een paar dagen warmer is dan 25-30 graden dan hebben we te maken met een hittegolf! Dan worden alle bejaardenhuizen geëvacueerd, alle bruggen nat gehouden en gaat het hitteplan in werking. De Spanjaard kent het begrip hittegolf niet, die noemt het ‘lekker weer!’. Het wordt in beide landen anders beleefd! Oké morgen dus regen en sneeuw. Spanje zet zich schrap en in Nederland zouden we zeggen ‘lekker regenbuitje!’.

Dreigende wolken zijn al te zien!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s