Wie moet ik geloven NL of Spanje?

‘Schat, wel je mondkapje opdoen bij de balie’ roep ik hem na als hij naar de golfbaan gaat. Er zit er een in zijn tas, een in zijn kontzak, er liggen er een stuk of vier in de auto en ik heb er een paar in mijn handtas. Ik vind ze nu ook met regelmaat in de wasmachine, per ongeluk meegewassen, maar, let op, daar kunnen die ‘niet-chirurgische’ dus gewoon tegen heb ik gemerkt. Ja, wat een gedoe die mondkapjes, maar je hebt geen keus hier. Sinds vorige week is het mondkapje verplicht in Spanje, binnen en buiten, maar alleen als je geen twee meter afstand kunt houden en je hoeft het niet op als je wat gaat eten of drinken, dus op het terras zitten we allemaal vrolijk zonder. Heb je het straatbeeld al eens goed bekeken met al die mondkapjes? Je ziet allerlei soorten, maten en kleuren en ook van die zelfgemaakte maskers. Er is dus iemand achter de naaimachine gekropen om van een vrolijk lapje een masker te maken dat dan ook nog past bij de kleding. Bah niet doen, dit is geen modeaccessoire, dit is een tijdelijke maatregel die heel snel weer moet verdwijnen. En heb je al eens goed gekeken hoe die mondkapjes gedragen worden? Vermakelijk gewoon. De een heeft het mondkapje onder zijn kin hangen, de ander zet het op z’n hoofd of laat het slingeren aan één oor, sommige hebben het gewoon in hun hand of bedekken wel hun mond maar, omdat het zo warm is, laten ze hun neus erboven uitsteken, maar het ergste maakte ik gisteren mee toen een man zijn mondkapje even naar beneden deed om te niezen in z’n elleboog! Die weet ook niet meer wat wijsheid is. Maar goed, toch probeert de Spanjaard zoveel mogelijk zijn mondkapje te dragen. Nederland is daar veel minder serieus in. In Nederland hebben ze gezegd dat die mondkapjes niet helpen en daarom zijn ze ook niet verplicht, ja vanaf morgen alleen in het openbaar vervoer, maar verder niet. En als klap op de vuurpeil vertellen een paar virologen in Nederland ook nog dat het virus in de buitenlucht niet overdraagbaar is! Dat staat allemaal haaks op wat Spanje zegt. Ik weet het inmiddels ook niet goed meer. Wie moet ik nou geloven!

3 Reacties op “Wie moet ik geloven NL of Spanje?”

  1. Ik geloof de virologen dat er steeds meer informatie is dat virus overdracht in de buitenlucht nauwelijks plaats vind. Met de nadruk op nauwelijks. De uitbraken die je nu ziet, komen van mensen die dicht bij elkaar in niet geventileerde ruimtes zijn geweest. Bv de nachtclubs in Seoel, de koorleden in Duitsland, de koorzangers in Duitsland, of de illegale feestjes bezoekers in Cordoba. Maar je bent natuurlijk wel onderhevig aan de wetgeving van het land waar je bent.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s